Pravila o kolačićima

Što su kolačići

Određene tehnologije poznate pod nazivom „kolačići” (engl. cookie) mogu se koristiti za pružanje prilagođenih informacija putem Mrežnog mjesta.

Kolačić je podatkovni element koji Mrežno mjesto može poslati Vašem pregledniku i koji se putem Vašeg preglednika može pohraniti u Vaš sustav (računalo ili drugi uređaj) dok surfate internetom, i to se obično događa kada prvi puta posjetite neku internetsku stranicu. Internetske stranice pomoću kolačića mogu zapamtiti Vaše aktivnosti ili postavke i sljedeći puta kada posjetite istu stranicu mogu ih automatski primijeniti. Internetska stranica kao da “zna” da ste već bili ovdje i može prilagoditi ono što vidite na ekranu. Kolačići nisu štetni i ne mogu nositi viruse, te vama kao korisniku omogućuju da imate bolje iskustvo prilikom surfanja.

Kolačići mogu prikupljati široki raspon informacija uključujući osobne podatke (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vam nisu vidljive, ali možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami birate hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti te da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika.
Onemogućite li sve ili samo određene kolačiće, to može za posljedicu imati nemogućnost korištenja nekih od funkcionalnosti internetskih stranica Mrežnog mjesta.

Na nekim internetskim stranicama našeg Mrežnog mjesta mogu se koristiti kolačići za prikupljanje agregiranih podataka o korištenju kojima se služimo za poboljšanje Vašeg iskustva pregledavanja i korištenja Mrežnog mjesta i/ili kako bismo Vam pružili bolju uslugu prilikom Vašeg ponovnog posjeta našem Mrežnom mjestu, kao i kolačići za pamćenje određenih postavki koje ste odabrali, primjerice kako biste mogli pristupati zaštićenim internetskim stranicama kako bi se zapamtio sadržaj jednom popunjenih registracijskih obrazaca, za spremanje Vašeg korisničkog imena, lozinke ili Vaše zemljopisne regije, za automatsko popunjavanje obrazaca koje ste jednom ispunili i druge personalizacije ili prilagodbe. Za postavljanje takvih kolačića nije potrebna Vaša zasebna privola i smatra se da korištenjem Mrežnog mjesta pristajete da Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb postavi kolačiće ove vrste.

Kolačići i druge vrste tehnologija, kao što su primjerice web-pratilice o kojima govorimo u narednom odjeljku, mogu se koristiti i u svrhu prilagođenog, odnosno tzv. bihevioralnog oglašavanja. Za korištenje kolačića u marketinške svrhe nama će biti potrebna Vaša prethodna privola, odnosno suglasnost koju ćete moći povući u svako vrijeme.

Prikupljanje i korištenje statističkih podataka

Prilikom svakog Vašeg posjeta našemu Mrežnom mjestu prikupljamo tehničke podatke koji se odnose na računalo (odnosno drugi uređaj) s kojeg pristupate internetskim stranicama našeg Mrežnog mjesta, primjerice, IP adresa Vašeg uređaja, operativni sustav koji koristite, internetski preglednik koji koristite za posjet našim stranicama, pružatelja internet usluga, URL lokaciju s koje dolazite i URL lokaciju na koju ste otišli s naše internetske stranice, te vrijeme koje ste proveli na našoj stranici. Ove informacije koristimo kako bismo bolje razumjeli kako se naše internetske stranice koristi.
Pridržavamo pravo da neke od takvih statističkih podataka podijelimo s našim suradničkim organizacijama i nadležnim institucijama ili objavimo u javnosti.

Informacije koje bismo mogli prikazati u javnosti ili našim suradnicima neće sadržavati Vaše osobne podatke niti podatke na temelju kojih bi Vas netko mogao identificirati ili kontaktirati.

Što su trajni kolačići

Trajni ili spremljeni kolačići ostaju na Vašem uređaju nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih Mrežno mjesto pohranjuju podatke kao što su Vaše korisničko ime i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenoj zaštićenoj internetskoj stranici na našem Mrežnom mjestu. Trajni kolačići mogu ostati godinama, odnosno sve dok ih ne obrišite.

Što su kolačići prve strane

Kolačići prve strane dolaze s internetske stranice koju gledate, tj. s našeg Mrežnog mjesta, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću takvih kolačića Mrežno mjesto može pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom Vašeg sljedećeg posjeta.

Što su kolačići trećih strana

Kolačići trećih strana dolaze s reklamama drugih mrežnih mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na našem Mrežnom mjestu. Pomoću takvih kolačića Mrežno mjesto može pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.

Kakve kolačiće koristimo i zašto

Kolačić
Čiji je to kolačić?
Trajanje
Kategorija
Kolačić _ga
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje 2 godine
KategorijaStatistika
Svrha Pomaže nam u razumijevanju načina interakcije posjetitelja sa Mrežnim mjestom putem prikupljanja i podataka i izvješćivanja o njima u anonimiziranom obliku. Registrira jedinstveni ID koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelji koriste Mrežno mjesto. Podaci se prenose u SAD.
Kolačić _gid
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje sesija
KategorijaStatistika
Svrha Pomaže nam u razumijevanju načina interakcije posjetitelja sa Mrežnim mjestom putem prikupljanja i podataka i izvješćivanja o njima u anonimiziranom obliku. Registrira jedinstveni ID koji se koristi za generiranje statističkih podataka o tome kako posjetitelji koriste Mrežno mjesto. Podaci se prenose u SAD.
Kolačić _gat
Čiji je to kolačić? Google Analytics
Trajanje 10 minuta
KategorijaStatistika
Svrha Koristi se za ograničavanje prikupljanja podataka na visoko prometnim mrežnim mjestima. Podaci se prenose u SAD.
Posljedice onemogućavanja statističkih kolačića: Nemogućnost viđenja promotivnih, marketinških aktivnosti i kampanja putem remarketinga.
Kolačić _csr
Čiji je to kolačić? "Slava Raškaj" Zagreb
Trajanje 30 dana
KategorijaOsnovni
Svrha Pamti postavke kolačića.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.